
.png)
De gasketelwet...
....daar moet u zich aan houden
Geschiktheidsverklaring voor bestaande CLV-systemen?
Een rookgasafvoersysteem moet bij ketelvervanging minimaal één ketelleven (15 tot 20 jaar) meegaan om te voldoen aan de geldende eisen en veiligheid.
Sinds de invoering van de Gasketelwet hebben installateurs de verplichting om bij het vervangen van een cv-ketel die is aangesloten op een CLV-kanaal, bij de eigenaar van het appartementencomplex of de V.v.E. te informeren naar de geschiktheidsverklaring. Deze verklaring toont aan dat het CLV-systeem geschikt is voor de aangesloten toestellen en minimaal één ketelleven veilig kan worden gebruikt.
Bij nieuwe CLV-systemen stelt de schoorsteenbouwer een Technisch Dossier op. Dit dossier bevat onder andere een geschiktheidsverklaring waarin precies staat welke en hoeveel cv-toestellen op het systeem mogen worden aangesloten.
Voor bestaande CLV-systemen ligt dit complexer. Een camera-inspectie alleen is niet voldoende om de veiligheid en gasdichtheid van het systeem te waarborgen. De geschiktheidsverklaring moet worden afgegeven door de fabrikant van het CLV-systeem. In de praktijk is het echter vaak lastig om deze verklaring te verkrijgen, omdat de staat van het systeem sterk kan variëren en een langere levensduur niet eenvoudig kan worden gegarandeerd.
Bedrijven die een geschiktheidsverklaring afgeven na een camera-inspectie van een bestaand CLV-systeem zijn onvoldoende op de hoogte van de regelgeving of misleiden bewust.
In onze ervaring hebben schoorsteenbouwers nog niet de garantie durven geven en aansprakelijkheid te aanvaarden, dat een reeds gebruikt CLV-systeem voldoende gasdicht is en nog minimaal één ketelleven veilig kan worden gebruikt. Met de komst van steeds betere rookgasafvoermaterialen kan dit in de nabije toekomst mogelijk veranderen, waardoor levensduur en gasdichtheid van bestaande systemen wellicht beter gegarandeerd kunnen worden.
Zonder een geldige geschiktheidsverklaring mag een defect toestel niet zomaar worden vervangen. Tijdelijk doorgebruik van het CLV-systeem is onder strikte voorwaarden wel mogelijk.


Het CLV systeem en de vervanging van een CV ketel
Wanneer u als installateur een CV-ketel vervangt die is aangesloten op een CLV-systeem (Combinatie Luchttoevoer- en Verbrandingsgasafvoer), bent u volgens de Gasketelwet verplicht om dit op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren. De wet stelt strikte eisen aan de installatie en controle van rookgaskanalen om de veiligheid van bewoners te waarborgen.
Een goed functionerend CLV-systeem is essentieel voor de juiste afvoer van verbrandingsgassen en voorkomt dat schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide, in de woning terechtkomen. Verouderde of slecht functionerende CLV-systemen kunnen leiden tot ernstige corrosie, lekkages en storingen, wat niet alleen de efficiëntie van de ketel belemmert, maar ook ernstige risico’s met zich meebrengt.
De eerste stap in dit proces is een kritische inspectie van de rookgaskanalen door middel van een camera-inspectie. Dit maakt het mogelijk om eventuele scheuren, verstoppingen van condens afvoeren of andere gebreken in het systeem nauwkeurig vast te stellen. Op basis van deze bevindingen moet het systeem, indien nodig, worden aangepast of vernieuwd om te voldoen aan de veiligheidseisen.
Als installateur bent u wettelijk verplicht om deze controle uit te voeren voordat u werkzaamheden uitvoert en ervoor te zorgen dat de installatie niet alleen optimaal functioneert, maar ook volledig voldoet aan de regelgeving. Zo wordt de veiligheid van bewoners gegarandeerd en worden risico’s door een ondeugdelijk rookgaskanaal voorkomen.